Něco o mléku

Ukázkové natočení sklenice mléka / Foto: B. Maleček

05. 04. 2010
Automat na mléko vzbudil velký zájem o syrové mléko. Během prvních dvou dnů bylo ve Slavkově spotřebováno neuvěřitelných 1000 litrů mléka. Mléko chutná výborně – téměř celý den je u automatu živo. Protože kvalita mléka je v diskusích pod článkem o mlékomatu neustále zmiňována, přinášíme kvalifikované informace o mléku a automatu na mléko.


Syrové mléko je zdrojem zdravého života! 



Pod pojmem syrové mléko se rozumí čerstvé mléko, které nebylo podrobeno žádnému tepelnému ošetření nebo homogenizaci, ale bylo pečlivě filtrováno a rychle zchlazeno.

Absence tepelného zpracování, jako je pasterizace a sterilizace, umožnila zachování přírodních prvků v plném rozsahu, jako jsou například drahé laktobacily (mléčné), které posilují obranu imunitního systému a oživují střevní bakteriální flóru a hrají důležitou roli zejména v deaktivaci karcinogenních látek a při prevenci proti alergiím. 
Dokonce i obsah tuku v mléce má velký význam, ten obsahuje základní vitamíny A a D nutné pro asimilaci vápníku a bílkovin. Je bohaté na mastné kyseliny, které chrání proti nemocem a stimulují imunitní systém. 

Od dávných dob se věřilo, že strava bude založena výhradně na syrovém mléce, to může léčit mnoho nemocí. Na počátku 90. let 20. století byla mléčná terapie použita na Mayo Clinic Rochester (USA) pro úspěšnou léčbu rakoviny, hubnutí, alergie, onemocnění kůže, ledvin, močových potíží s prostatou, chronické únavy a mnoho dalších nemocí. Mléko má své ochranné vlastnosti pouze nebylo-li tepelně ošetřeno či homogenizováno.

„...Syrové mléko čistí organismus, proto je hygienické. Cizí baktérie, které by v něm mohly být obsaženy, jsou neškodné. Mléko se nekazí, nehnije, ale zkysá vlivem kyseliny mléčné. Je zbytečné se obávat, když syrové mléko není úplně čerstvé. I tak si zachová plnou výživnou hodnotu. Je schopné očistit střeva od hnilobných a choroboplodných zárodků. Pasterizované mléko podléhá hnilobě a nemá léčivé vlastnosti.“ M.Toro - Universita degli studi di Urbino


Co obsahuje automat na mléko

- Čtyřtankový model s kapacitou 800 litrů mléka

- Manuální zavírání dvířek prodejního výklenku

- Automatické čištění prodejního výklenku párou po každém výdeji

- Monochromatický display a programovatelná tlačítka

- Automat je osazen akceptátorem mincí bez možnosti vracení

- K automatu je standardně dodáván 2x tank s čerpadlem 200 litrů

- Sada pro propojení dvou tanků

- Automat na láhve s kapacitou 140 lahví

Podrobný popis stroje

- Chladnička s tloušťkou stěn 60 mm

- Možnost nastavení 2 dávek (obvykle 0,5 a 1 litr)

- Vyztužená podlaha z nerezové oceli

- Křídlové dveře se zámkem

- Klimatizace odolná teplotním nárazům (tuhá zima, horko), udržující stálou teplotu

- Prodejní výklenek

  - výparník pro automatické parní čištění výklenku po každém výdeji mléka

  - manuálně uzavíratelná dvířka pro uzavření prodejního výklenku

  - elektrolyticky leštěný výklenek a jeho součásti

  - chlazený prostor

- Mincovník pro příjem peněz (bez možnosti vracení)

- GSM modul pro komunikaci s obsluhou, ohlašuje stav mléka v zásobníku a překročení teplot

- Elektronické zaznamenávání a uchovávání dat o teplotě chladicího boxu a mléka

- Automatická kontrola teploty včetně alarmu

- DATALOGGER pro export dat o teplotách do PC

- Box s přípojkou pro mytí, pro instalaci v místnosti pro mytí

- Hmotnost cca 1400 kg


Láhve plastové

Plastové láhve s obsahem 0,5 l a 1 litru mají tvar lahve na mléko, tak jak jsme byli vždy zvyklí. Láhev má široké hrdlo, takže mléko se velmi dobře dostává ven, stejně tak je velmi jednoduchá manipulace s usazenou smetanou.

Láhve skleněné

Tradiční láhve na mléko se šroubovacím plechovým vrškem a širokým hrdlem jsou zcela ideální na nákup čerstvého mléka z automatu. Láhve se velmi dobře čistí a zákazník je tak může používat stále dokola.


Několik otázek a odpovědí:

Co je mléko?

Je to bílá až lehce nažloutlá tekutina. Mléko obsahuje průměrně 87,5 % vody a 12,5 % sušiny. Sušinu tvoří mléčný tuk 3,9 %, bílkoviny 3,4 %, mléčný cukr 4,7 % a ostatní anorganické i organické látky 0,7 %. Mléčný tuk je v mléce rozptýlen ve formě tukových kuliček, je lehce stravitelný (až 99 % stravitelnosti). Bílkoviny jsou v mléce přítomny ve formě koloidního roztoku. Nejdůležitější bílkovinou je mléčný kasein. Mléčné bílkoviny patří k bílkovinám s nejvyšší biologickou hodnotou pro svůj obsah nepostradatelných aminokyselin. Z minerálních látek je důležitý vápník, draslík, fosfor a hořčík. Z vitaminů hlavně vitamin A, B, D a v menším množství vitamin C a E.

Proč se na mléce usazuje smetana?

Je to způsobeno obsahem mléčného tuku, který v klidu vystupuje nahoru a tvoří povrchovou vrstvu na mléce. Na barvu, množství a konzistenci má vliv plemeno dojnic, krmení nebo roční období.

Proč čerstvé mléko jinak chutná?

Protože svým obsahem mléčného cukru dodává mléku příjemnou slabě sladkou chuť, která se po tepelném opracování mění.

 

Zpět diskuse diskuse | počet příspěvků: 2

 
Ukázkové natočení sklenice mléka / Foto: B. Maleček
Ukázkové natočení sklenice mléka / Foto: B. Maleček
Analýza mléka
Analýza mléka
webdesign: Jaytech